Planten

7 x de mooiste groenblijvende schaduwplanten voor buiten

7 x de mooiste groenblijvende schaduwplanten voor buiten

Ligt jouw tuin meestal in de schaduw? Dan weet je als geen ander hoe lastig het is om daar mooie en gezonde planten te laten groeien. Een gebrek aan zonlicht kan ervoor zorgen dat je tuin er somber uitziet en het is moeilijk om planten te vinden die geschikt zijn voor deze omstandigheden. Maar er is goed nieuws: in mijn zoektocht naar schaduwplanten ben ik een aantal schitterende exemplaren tegengekomen die ook nog eens groen blijven in de winter. Lees dus gauw verder voor de 7 mooiste groenblijvende schaduwplanten voor buiten.

Soorten schaduw

Niet elke schaduwplant vereist dezelfde omstandigheden. Sommige planten doen het goed in volledige schaduw, terwijl andere planten liever in halfschaduw (of halfzon) staan. Hoewel ik een schaduwrijke plek zelf al snel associeer met een vochtige omgeving, zijn er ook schaduwminnende planten die het beter doen in een droge omgeving. Daarom geef ik bij elk van deze planten aan welke standplaats en grondsoort ze vereisen.

Over het algemeen verdragen schaduwplanten maximaal 2 uur zonlicht per dag, terwijl planten die een standplaats in halfschaduw vereisen maximaal 4 uur zonlicht per dag nodig hebben.

1. Heuchera, Purperklokje

Het purperklokje komt voor in veel verschillende kleuren, waardoor het een dankbaar plantje is om in een border te gebruiken. De bodembedekker behoudt bij zachte winters haar blad en blijft dus groen (of paars of bruin). Mooie soorten zijn onder andere Frosted Violet (donker gemarmerd blad), Jade Gloss (donker blad met mooie tekening), Black Pearl (zeer donker blad), Plum Pudding (paars blad met duidelijk tekening), Marmelade (kleurrijk blad: oranje, geel, lichtgroen), Midnight Rose (paars blad met felroze vlekken) en Twist of Lime (geelgroen gekarteld blad).

Standplaats: schaduw
Grondsoort: vochtig
Bloeiperiode: mei-jul
Hoogte: 30-50 cm
Bijzonderheden: met name de donkerbladige variant houdt niet van hete zomers of teveel zon
Plantgroep: vaste plant

Heuchera door Margarita Zueva

2. Bergenia ‘Bressingham White’, Schoenlappersplant

Een andere groenblijvende plant is Bergenia. De Schoenlappersplant met zijn kenmerkende roze bloemen is welbekend. Variant ‘Bressingham White’ bloeit zoals de naam al doet vermoeden met witte bloemen. Het is geen echte schaduwplant, maar op een plekje in de halfschaduw doet deze plant het goed. Het typische glanzende blad kleurt aan de randen rood en de bloemstelen zijn ook rood van kleur.

Standplaats: halfschaduw, zon
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 30-40 cm
Plantgroep: vaste plant

Groenblijvende Bergenia Bressingham White door Emerald Plants

3. Helleborus, Kerstroos of Nieskruid

Andere groenblijvende schaduwplanten zijn Helleborussen, ook wel bekend als Kerstroos of Nieskruid. De een nog mooier dan de ander als je het mij vraagt. De wintergroene plant zorgt het hele jaar door voor groen in je tuin. Helleborus bloeit al vroeg in het jaar. De mooiste soorten zijn wat mij betreft: Helleborus sternii (donkergroen blad en lichtgroene bloemen met een roze gloed), Helleborus orientalis ‘Crown Snowwhite’ (donkergroen blad en witte bloemen met een geel hart), Helleborus orientalis ‘White Lady’ (groen blad en witte bloemen met een groen hart), Helleborus niger (groen blad, witte bloemen met een geel hart) en Helleborus orientalis ‘Red Hybrids’ (donkergroen blad en wijnrode bloemen met een geel hart).

Standplaats: schaduw, halfschaduw
Bloeiperiode: jan-apr
Hoogte: 50 cm
Plantgroep: vaste plant

Groenblijvende schaduwplanten Helleborus door Caroline Ashley

4. Galanthus nivalis, Gewoon sneeuwklokje

Nog zo’n mooi plantje is het Gewone sneeuwklokje. Een klein, lieflijk verfijnd plantje met hangende witte klokjes. Hoewel de bloemen wit ogen, zijn ze eigenlijk kleurloos. Luchtbellen in de bladcellen geven de bloemen namelijk een witte uitstraling. Het gewone sneeuwklokje zorgt aan het begin van de winter wanneer de rest van de tuin nog in een diepe winterslaap verkeert voor kleine lichtpuntjes. De winterbloeier is erg geschikt als onderplanting onder bomen of gemixt door het gras. Verwildert gemakkelijk.

Standplaats: schaduw, halfschaduw, zon
Grondsoort: vochtig
Bloeiperiode: feb-mrt
Hoogte: 20 cm
Bijzonderheden: het is een stinzeplant, dat wil zeggen dat hij vroeger rondom landhuizen en kastelen werd geplant, bewoners van stinzen (een landhuis of burcht) konden het zich veroorloven om bollen te planten rondom hun woning
Plantgroep: vaste plant

Galanthus nivalis door Lav Kozakijevic

5. Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, Slangenbaard

Een andere wintergroene plant is Slangenbaard. Een laagblijvend siergras dat in de maanden augustus en september met witte tot lichtpaarse bloemen bloeit. Het donkergroene blad oogt bijna zwart. Na de bloei verschijnen er zwarte besjes aan de plant die tot aan de winter zullen blijven zitten. De plant loopt ondergronds uit en is daardoor een prima bodembedekker. De unieke kleur van het blad contrasteert mooi met andere kleuren in een border.

Standplaats: halfschaduw, zon
Grondsoort: vochtig
Bloeiperiode: aug-sep
Hoogte: 20-25 cm 
Plantgroep: vaste plant

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ door Tuinplantenloods

6. Liriope muscari, Leliegras

Ook deze grasachtige groenblijvende schaduwplanten zorgen het hele jaar door voor een groene aanblik. In de bloeiperiode van augustus tot oktober steken de bloemstellen van het Leliegras met lichtpaarse kleine bolletjes tussen het gras uit.

Standplaats: schaduw, halfschaduw, zon
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: aug-okt 
Hoogte: 20-30 cm
Plantgroep: vaste plant

Liriope muscari door Zeelandplant

Genoeg groenblijvende schaduwplanten

Er is dus genoeg keuze als je een vleugje groen wil toevoegen aan je schaduwrijke tuin. Of je nu kiest voor de verschillende kleuren van het Purperklokje, het frisse wit van Bergenia ‘Bressingham White’ of de tere schoonheid van Galanthis nivalis, er is voor ieder wat wils. Met deze groenblijvende schaduwplanten tover je jouw schaduwrijke tuin om tot een groene oase. Misschien was het je al opgevallen, in deze blogpost beschreef ik voornamelijk lage planten en bodembedekkers. In een volgende blogpost besteed ik aandacht aan grotere planten en groenblijvende klimplanten voor in de schaduw. Tot slot nog een tip als je écht impact wil maken in je schaduwtuin: in een donkere omgeving vallen lichte kleuren meer op. Lees er alles over in mijn blogpost over een moon garden.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *