Tuinontwerp

Inkijk tuin verminderen: mijn aanpak

Inkijk tuin verminderen: mijn aanpak

Om écht te kunnen ontspannen in mijn tuin wil ik rustig van mijn tuin genieten zonder het gevoel te hebben dat er iemand met me meekijkt. Herkenbaar? Toen ik begon met het ontwerpen van mijn achtertuin* wist ik één ding zeker: ik wilde minder inkijk vanuit de omliggende huizen. Doordat ik in een tussenwoning woon, kijken buren namelijk vanuit alle kanten uit op mijn tuin. Ik kan mijn tuin natuurlijk aan alle kanten afschermen, maar het moet geen gevangenis worden. In mijn tuin op het noorden is licht ook een belangrijk aandachtspunt. Daarom zoek ik een manier om de inkijk te verminderen zonder dat er veel licht verloren gaat.

*Ik schrijf regelmatig over mijn eigen kleine tuin en heb alles wat je wil weten over mijn tuin in een artikel verzameld.

De werking van perspectief

Om de inkijk in mijn tuin te verminderen, begin ik met de zichtlijnen in kaart te brengen vanaf de plekken waar ik privacy wil. Dat zijn voornamelijk de plekken waar zitjes komen. Ik ga gewoon op een stoel zitten en kijk naar de omliggende huizen. Om de inkijk te doorbreken hoef je geen torenhoge schutting te plaatsen. Een afscheiding van 150 cm hoog neemt het zicht op een zitje al weg. Plaats je de afscheiding verder weg, dan heb je wel een hogere afscheiding nodig, die ook nog eens veel licht wegneemt. Hieronder een plaatje om het te verduidelijken.

De werking van perspectief bij inkijk tuin verminderen

Zoals je ziet neemt een lage afscheiding vlakbij het terras net zoveel zicht weg als een veel hogere afscheiding verderop in je tuin. Een hoge afscheiding is dus niet nodig. Het is veel belangrijker om de afscheiding op de juiste plaats te zetten.

Een afscheiding van 150 cm hoog neemt het zicht op een zitje al weg.

Inkijk tuin verminderen met verschillende soorten afscheiding

Nu ik weet waar ik een afscheiding wil plaatsen en hoe hoog die moet zijn, ga ik kijken naar het soort afscheiding dat ik wil gebruiken. Je hebt verschillende soorten afscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan een harde afscheiding, een multifunctionele afscheiding of een groene afscheiding.

Harde afscheiding

Een harde afscheiding kan bijvoorbeeld een schutting, hekwerk, muurtje of rij met palen zijn. Het type afscheiding dat je gebruikt heeft veel invloed op de uitstraling van je tuin. Een muurtje met hergebruikte stenen past mooi in een klassieke of landelijke tuin, terwijl een strakke houten schutting met smalle latjes weer een moderne uitstraling geeft.

Multifunctionele afscheiding

Een afscheiding heeft niet alleen als afscheiding te dienen. Het kan ook meerdere functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bloembak, kast voor houtopslag, tuinhaard of schuurtje.

Groene afscheiding

Aangezien ik mijn tuin in een groene oase wil omtoveren, ga ik voor een groene of levende afscheiding. Die biedt wat minder privacy maar ziet er wel aantrekkelijk uit. Ik zit alleen in het voorjaar en de zomer in de tuin, dus de planten die ik uitkies hoeven niet perse wintergroen te zijn. Het voordeel daarvan is dat ze in de winter nog wat meer licht doorlaten. 

Waar ik precies voor ga, een kleine boom, leiboom, een trellis met klimplanten of een grote pot met grassen of bamboe – daar ben ik nog niet helemaal uit. 

Een kleine boom met open structuur creëert al veel privacy (Richard Bloom via Gardens Illustrated).

Inkijk tuin verminderen van boven

Als er omliggende huizen op je tuin uitkijken komt de meeste inkijk waarschijnlijk van boven. De makkelijkste manier die inkijk tegen te gaan is om een pergola, schaduwdoek of parasol neer te zetten, die ook de nodige schaduw biedt. Mijn tuin ligt echter op het noorden, waar een van de zitjes al een schaduwterras is en op de andere plekken de zon juist welkom is.

Ruimtebesparende oplossingen

Een ander ding om rekening mee te houden is de grootte van de afscheiding. Aangezien mijn tuin erg klein is (in het buitenland zouden ze het waarschijnlijk een patio noemen), is het belangrijk dat de afscheiding niet veel ruimte in beslag neemt. Daarom gebruik ik alleen kleine bomen. Ook denk ik aan een verrijdbare plantenbak, die ik kan verplaatsen wanneer ik meer ruimte nodig heb.

Nog meer privacy

Tot slot dragen al je zintuigen bij aan een gevoel van privacy. Ik ga dus niet alleen de inkijk in mijn tuin verminderen, geluid is dus ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Mijn achtertuin bestaat nu hoofdzakelijk uit tegels en ik ga daarom veel meer groen gebruiken. Bladgroen absorbeert namelijk een deel van het geluid. Grassen en bamboe ritselen in de wind, wat een deel van het geluid maskeert. Daarnaast verstomt een waterelement met kabbelend water geluiden ook. Zodra de tuin aangepakt is geef ik een update van mijn tuin (mét foto’s, ik beloof het). 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *