Planten

Mijn 9 favoriete bomen voor een kleine tuin

Mijn 9 favoriete bomen voor een kleine tuin

Ondanks dat mijn tuintje maar klein is, kan ik niet wachten om straks een boom te planten. Ik ben gek op bomen. Bomen zijn eyecatchers en bieden het hele jaar door iets om naar te kijken. Ze zorgen voor een gevoel van geborgenheid en voegen kleur en hoogte toe aan je tuin. Veel kleine tuin-bezitters durven geen boom in hun tuin te planten, maar dat is nergens voor nodig! Er is een boom voor iedere tuin. Daarom deel ik in deze blogpost mijn 9 favoriete bomen voor een kleine tuin.

Een boom in je tuin is niet alleen mooi, het zorgt ook voor verkoeling. Wist je dat één boom hetzelfde effect geeft als tien airco’s? (Oke, oke, het gaat hier om een grote boom, maar je snapt het idee). Onderzoekers van de TU Delft gaan ervan uit dat een boom op de grond tussen de 10-12 graden verkoeling biedt. In de lucht scheelt dat 1-5 graden. Die verkoeling komt door de verdamping via de bladeren van een boom en krijg je dus niet onder een parasol. Bomen zorgen daarnaast voor zuurstof, ze halen schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof uit de lucht en zijn een toevluchtsoord voor allerlei dieren, zoals insecten en vogels. Kortom plant. die. boom.

1. Amelanchier lamarckii, Krentenboompje

Krentenboompjes zijn bij uitstek bomen voor een kleine tuin. Je zult hem in elk rijtje tegenkomen, omdat hij zó mooi is. Grote kans dat hij in mijn tuin belandt. Wat hem zo goed maakt? De meerstammige boom zorgt voor een mooie structuur aan de grond. In het voorjaar zit hij vol met kleine witte stervorminge bloemetjes en in de herfst zorgt hij voor een spectaculaire kleurenshow. Het kleine blad neemt ook niet teveel zonlicht weg, maar zorgt voor een interessante gevlekte schaduw.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: zure, kalkrijke grond 
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 400 cm
Bijzonderheden: vogels zijn dol op de besjes van het krentenboompje
Plantgroep: heesters

Amelanchier lamarckii door Anya Chernik

2. Pyrus salicifolia ‘pendula’, Wilgbladige treurpeer

Deze wildbladige treurpeer kom je wat minder vaak tegen, maar is een mooie verschijning in je kleine tuin door zijn zilvergrijze schors en blad. Hij doet daardoor wat aan een olijfboompje denken. Hij is in verschillende varianten te verkrijgen, zowel op stam als in vorm gesnoeid.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle 
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 300-500 cm
Bijzonderheden: bomen voor een kleine tuin

Pyrus salicifolia ‘pendula’ door Van den Berk Nurseries

3. Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, Judasboom

Deze Judasboom valt op door zijn rode bladeren. Het is eigenlijk een heester, maar daarom juist geschikt voor een kleine tuin. In de bloeiperiode trekken zijn felroze bloemen veel bijen en vlinders aan. Hij wordt ongeveer 200-300 cm hoog en houdt van een plekje in de zon.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 200-300 cm
Plantgroep: heesters

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ door Ian Barker Gardens

4. Euonymus europaeus, Kardinaalshoed

De kardinaalshoed of kardinaalsmuts is wederom een heester en wordt ongeveer 400 cm hoog. Het is in Europa een inheemse plant met een lichte voorkeur voor zandgrond. De bladeren verkleuren rood in de herfst. Hoewel de bloei in het voorjaar onopvallend is, steelt deze kleine boom in het najaar de show. De vruchten zijn giftig.

Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Grondsoort: alle, lichte voorkeur zandgrond
Bloeiperiode: mei
Hoogte: 400 cm
Bijzonderheden: produceert opvallende rozerode vruchten die uit vier hokjes bestaan met oranje zaden in de periode sep-okt, voedselboom voor vogels
Plantgroep: heesters

Euonymeus europaeus door Van den Berk Nurseries

5. Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’, Toverhazelaar

De Toverhazelaar is een winterbloeier en daardoor perfect om in de winter wat kleur toe te voegen aan je tuin. Ook in de herst zorgt hij voor kleur, dan kleuren zijn bladeren oranje tot rood. In februari en maart bloeit hij met zijn kenmerkende gele bloemen. De Toverhazelaar verspreid een zoete citrusachtige geur, wordt ongeveer 300 cm hoog en houdt van een plekje in de zon.

Standplaats: zon
Grondsoort:  niet te droog, niet te kalkrijk
Bloeiperiode: feb-mrt
Hoogte: 300 cm
Plantgroep: heesters

Hamamelis intermedia ‘Arnold Promise’ door Ten Hoven Bomen Webshop

6. Cornus mas, Gele kornoelje

Een andere vroegbloeier is de Gele kornoelje, een in Europa inheemse struik die langszaam uit kan groeien tot een kleine boom. In januari en februari verschijnen schermen met kleine gele bloemen. In het najaar groeien er rode ovaalvormige vruchtjes. De nieuwe takken zijn groen terwijl de rest van de stam grijsbruin is. 

Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Grondsoort: alle, liefst kalkrijk
Bloeiperiode: feb-mrt
Hoogte: 500-600 cm
Bijzonderheden: trekt dagvlinders aan
Plantgroep: heester

Cornus mas door Ten Hoven Bomen Webshop

7. Rhus typhina Bailtiger ‘Tiger eyes’, Fluweelboom

Deze fluweelboom met zijn spectaculaire herfstkleuren won al meerdere medailles. De hoogte na 10 jaar is zo’n 300 cm. Het typische geveerde blad is eerst lichtgroen en kleurt steeds geliger. In de herfst kleurt het blad oranjerood. In de periode september-november geeft de heester rode vruchten. Deze boom misstaat niet in een jungle- of Aziatische tuin.

Standplaats: zon
Grondsoort: zandgrond
Bloeiperiode: jul-aug
Hoogte: 150-250 cm
Bijzonderheden: Gouden Medaille Vakbeurs Plantarium 2004, Award of Garden Merit, 2012
Plantgroep: heester

Rhus typhina Bailtiger ‘Tiger eyes’ door Chalet Nursery

8. Malus domestica ‘Benoni’, Appelboom

Als je dan toch een boompje in je tuin plant, waarom dan geen fruitdragende? In een eerder artikel schreef ik al hoe je groente en fruit op een mooie manier in je kleine tuin verwerkt. De Malus domestica is een zelfbestuivend ras, dus je hoeft maar één boompje te planten (veel fruitdragende bomen hebben twee boompjes nodig om fruit te geven). Hij geeft in augustus en september friszure appels.

Standplaats: zon
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: april
Hoogte: 250-400 cm
Plantgroep: fruit

Malus domestica ‘Benoni’ door Boomkwekerij Halesia

9. Prunus avium Regina, Zoete kers

Wil je genieten van zelfgekweekte kersen? Het kersenboompje Prunus avium Regina is wederom een zelfbestuivend ras. Een nadeel van kersenbomen is dat ze erg snel groeien, daarom kies je het liefst een laagstam of dwergvariant. Houd er wel rekening mee dat de opbrengst bij een dwergvariant lager is. In mei zorgt dit boompje voor prachtig witte bloesem en in de herfst verkleurt het groene blad naar geel en oranjerood.

Standplaats: zon
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 300 cm
Bijzonderheden: geliefd door wespen, houdt wespen weg uit de rest van de tuin
Plantgroep: fruit

Prunus avium ‘Regina’ door Het Groene Paradijs

Genoeg keuze in bomen voor een kleine tuin

Of je nu op zoek bent naar wat structuur in de winter, mooie bloesem in de lente of een spectaulaire kleurenshow in de herfst, er is een boom voor elke tuin. Groot of klein. Een boom brengt niet alleen sfeer in je tuin, hij zorgt ook verkoeling en biedt een schuilplaats aan kleine dieren. Laat je dus niet weerhouden door de afmetingen van je tuin en plant die boom!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *