Planten

De beste groenblijvende klimplanten voor je kleine tuin

De beste groenblijvende klimplanten voor je kleine tuin

In je kleine tuin waar elke vierkante meter telt, zijn klimplanten je geheime wapen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zorgen voor een verticaal element, wat een gevoel van hoogte en ruimtelijkheid geeft. Hierdoor lijkt je tuin groter dan hij is. Niet alle klimplanten zijn wintergroen. Ontdek daarom de beste groenblijvende klimplanten.

Trachelospermum jasminoides, Toscaanse jasmijn

Veel klimplanten hebben de neiging om pas een stukje boven de grond bladeren te krijgen. Daardoor kijk je onderaan tegen kale takken aan. De Toscaanse jasmijn doet dat niet. Hij maakt direct vanaf de grond blad aan, en is daarmee ideaal om minder mooie elementen aan het zicht te ontnemen. In de beginjaren is het verstandig om de Toscaanse jasmijn bij temperaturen onder -10 °C te beschermen.

Standplaats: zon, halfschaduw (kan ook in schaduw)
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: mei-sep
Hoogte: 4 mtr
Bijzonderheden: wintergroen, groeit ook in een pot, in het voorjaar terugsnoeien met een heggenschaar
Plantgroep: klimplanten

Groenblijvende klimplanten: Toscaanse jasmijn
Trachelospermum jasminoides door Kavindu Maleesha

Stauntonia hexaphylla, Chocoladerank

Deze wintergroene klimplant met zijn prachtige witroze bloemen komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. De bloemen in de knop zijn wit van kleur. Zodra de knoppen openen, komen er sierlijke stervormige bloemen met een roze hart tevoorschijn. Het blad heeft een ovale vorm en is frisgroen. Wanneer er zowel een mannelijke als vrouwelijke plant aanwezig is, produceert deze plant passievrucht-achtige vruchten.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: elke goed doorlatende bodem
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 8 meter
Bijzonderheden: heeft een beschutte standplaats nodig om te kunnen overwinteren
Plantgroep: klimplanten

Groenblijvende klimplanten: Chocoladerank
Stauntonia hexaphylla via Riverside Garden Center

Akebia quinata, Schijnaugurk

De schijnaugurk is een wintergroene klimplant met een bijzonder mooi blad dat uit vijf ovale bladeren bestaat. Deze klimplant bloeit in het voorjaar met klokvormige donkerpaarse bloemen en opvallende meeldraden, die de plant een exotisch uiterlijk geven. De bloemen verspreiden ook een lekkere geur. Deze klimplant dankt zijn naam aan de ei-vormige paarse vruchten die hij na de bloei produceert. Voor vruchtzetting zijn wel meerdere exemplaren nodig.

Standplaats: schaduw, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 10 mtr
Bijzonderheden: rankende klimplant, bloeit op oud hout
Plantgroep: klimplanten

Groenblijvende klimplanten: schijnaugurk
Akebia quinata via Gardenia

Clematis armandii ‘Apple Blossom’, Bosrank

Denk je aan een klimplant, dan denk je al snel aan een clematis of bosrank. Bijzonder aan de clematis zijn de vele verschijningsvormen. Zo zijn er clematisvariëteiten met klokvormige bloemen, sterachtige bloemen en grote, dubbele bloemen in allerlei kleuren. De bloemen van deze Apple Blossom doen, zoals de naam al doet vermoeden, denken aan de bloesem van een appelboom. Ze verkleuren tijdens de bloeiperiode van lichtroze naar wit. Het is een vroeger bloeier, die al in maart en april bloeit. Ik gebruik deze clematis om de regenpijp in mijn voortuin te verhullen.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatend
Bloeiperiode: mrt-apr
Hoogte: 4 mtr
Bijzonderheden: rankende klimplant
Plantgroep: klimplanten

Groenblijvende klimplanten: bosrank
Clematis armandii ‘Apple Blossom’ via Tuinadvies.be

Clematis armandii ‘Snowdrift’, Bosrank

Een andere mooie wintergroene clematis is Snowdrift, die in de periode maart-april overdadig bloeit met witte geurende bloemen. De plant is dan volledig bedekt met stervormige bloemen. Het blad van Snowdrift is leerachtig en donkergroen. Deze klimmer is een mooie aanvulling voor een moon garden, maar is stiekem een aanwinst voor elke tuin.  

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: mrt-apr
Hoogte: 4 mtr
Bijzonderheden: zorg dat de wortels van de plant niet in de zon staan
Plantgroep: klimplanten

Wintergroene klimplanten: bosrank
Clematis armandii ‘Snowdrift’ via Tuincentrum.nl

Lonicera henryi, Groenblijvende kamperfoelie

Kamperfoelie zijn groenblijvende klimplanten die in de zomer met bijzondere trompetvormige bloemen bloeit. De felgekleurde oranjeroze bloemen verspreiden een lekkere geur die veel bijen en vlinders aantrekt. De bessen die na de bloei ontstaan zijn weer geliefd bij vogels. Het is dus een perfecte plant om dieren naar je tuin te trekken. De plant groeit slingerend, wat de oude takken een mooi effect geeft. De groenblijvende kamperfoelie past door zijn bijzondere bloemen goed in een tropische tuin.

Standplaats: schaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jun-aug
Hoogte: 4 mtr
Bijzonderheden: trekt dieren aan, kan blad verliezen in strenge winters, heeft ondersteuning nodig bij het klimmen (rankende klimplant)
Plantgroep: klimplanten

Groenblijvende klimplanten: kamperfoelie
Lonicera henryi via Fassaden Gruen

Hydrangea seemannii, Wintergroene klimhortensia

De wintergroene klimhortensia bloeit van juli tot september met wit geurende schermachtige bloemen. Een klimhortensia is matig winterhard en staat daarom het liefst op een beschutte plek. De plant heeft wat tijd nodig om op gang te komen. Als hij eenmaal groeit, is de groei gestaag. Hierdoor kun je de groei goed sturen. Je kunt er bijvoorbeeld een raam of deur mee omkleden.

Standplaats: halfschaduw, beschut
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jul-sep
Hoogte: 3 mtr
Bijzonderheden: zelfhechtende klimplant
Plantgroep: klimplanten

Hydrangea seemannii, Wintergroene klimhortensia
Hydrangea seemannii door Catherine Kay

Groenblijvende klimplanten

Laat je kleine tuin groter lijken met behulp van verticale elementen in je tuin. Klimplanten zijn hiervoor een perfecte remedie; ze nemen weinig ruimte in beslag en voegen kleur én geur toe aan je tuin. Groenblijvende klimplanten zorgen bovendien het hele jaar door voor een groene aanblik!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *