Planten

12 planten met witte bloemen voor in je moon garden

12 planten met witte bloemen voor in je moon garden

Een moon garden is een tuin die bewust ontworpen is om ‘s nachts of in de schemering te bewonderen. Het creëren van zo’n bijzondere plek is een kunst op zich. Je vindt er vaak sterk geurende planten die je zintuigen op een geheel nieuwe manier prikkelen. De veelal witte of lichte bloemen stelen de show door het maanlicht te reflecteren. In deze blogpost laat ik je 12 fascinerende planten met witte bloemen zien die je in je eigen maantuin kunt gebruiken. Sommige daarvan passen ook goed in een schaduwrijke tuin.

1.  Scabiosa Caucasica ‘Alba’, Duifkruid

Deze langbloeiende vaste plant met subtiel gerafelde bloemblaadjes en kleine bolletjes die op een speldenkussen lijken, heeft grijsgroene bladeren en lange stengels. Door de lange stengels is het een uitstekende snijbloem. Door uitgebloeide bloemen af te knippen stimuleer je een tweede bloei.

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jun-sep
Hoogte: 50 cm
Bijzonderheden: geschikt als snijbloem, bestand tegen zoute wind (kustbeplanting), trekt vlinders en bijen aan
Plantgroep: vaste plant

2. Trachelospermum Jasminoides, Toscaanse jasmijn

Ook bij de Toscaanse jasmijn (of sterjasmijn) houdt de bloei lang aan, van mei tot september. De stervormige witte bloemen steken mooi af tegen het donkergroene blad. De Toscaanse jasmijn behoudt haar blad in de winter, al kan het bij koud weer rood kleuren. Net als bij andere jasmijn-soorten verspreiden de witte bloemen een intensieve vanille-achtige geur.

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: mei-sep
Hoogte: 5-9 m hoog
Bijzonderheden: ‘s nachts geurend, ondersteunen met rek of trellis, redelijk winterhard (-15)
Plantgroep: klimplant

3. Achillea ptarmica ‘The Pearl’, Wilde bertram

De Achillea ptarmica ‘The Pearl’ verlangt een zonnige standplaats en is dus niet geschikt voor schaduwrijke tuinen. Deze snelgroeiende plant bloeit wederom lang, van juni tot september. De plant produceert sterke stengels met vertakte bloemtoppen met pompom-achtige bloemen.

Standplaats: zon tot halfschaduw
Grondsoort: goede tuingrond, niet te nat (geen kleigrond)
Bloeiperiode: jun-sep
Hoogte: 40-50 cm
Bijzonderheden: trekt insecten en vlinders, snelgroeiend, bodembedekkend, geschikt als snijbloem
Plantgroep: vaste plant

4. Ammi majus, Groot akkerscherm, Kantbloem

Het leuke aan deze prachtige schermbloem is dat je hem ook in het wild tegenkomt. Hij is dus uitermate geschikt als snijbloem in een veldboeket. Maar veel mooier staat hij natuurlijk gewoon in je border. De prachtige kleine bloemetjes die het scherm vormen geven de plant een verfijnde uitstraling.

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jun-sep
Hoogte: 50-100 cm
Bijzonderheden: zaait uit
Plantgroep: eenjarige

5. Camassia leichtlinii ‘Alba’, Prairielelie

De tweede Alba (Latijn voor wit) in deze lijst. Dit bolgewas produceert hoge bloemstengels met tientallen witte stervormige bloemen met gele meeldraden. De bloemen openen van onder naar boven en zorgen in combinatie met grassen en andere vaste planten voor een natuurlijke uitstraling.

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: mei-jun
Hoogte: 80-100 cm
Bijzonderheden: bol hoeft niet gerooid te worden en kan in de winter in de grond blijven, gevoelig voor zwarte bladluis en naaktslakken
Plantgroep: bol

6. Astrantia major ‘Shaggy’, Zeeuws knopje

Makkelijke plant met mooie schermbloemen met in het midden een speldenkussen-achtig hart. De witte bloemen worden omhuld door een brede kraag van witgroene schutbladeren. In het begin heeft de bloem een roze hart dat later meer wit/groen wordt.

Standplaats: zon/halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatende groen
Bloeiperiode: jun-sep
Hoogte: 30-75 cm
Bijzonderheden: gevoelig voor slakken, kan minder goed tegen hete zomers
Plantgroep: vaste plant

7. Astilbe Brautschleier, Pluimspirea

De grote witte pluimen van de Astilbe Brautschleier die uit honderden kleine bloemetjes bestaan zie je in de maanden juni en juli. De pluimen contrastreren mooi met het gladde donkergroene blad. Door bloemen en uitgebloemde bloemstelen te verwijderen, stimuleer je de plant om meer bloemen te produceren. Zorg voor enige beschtting tegen direct zonlicht omdat de plant daardoor zal verbranden.

Standplaats: halfschaduw/schaduw
Grondsoort: goed vochtvasthoudende grond
Bloeiperiode: jun-jul
Hoogte: 75 cm
Plantgroep: vaste plant

8. Actaea simplex ‘Brunette’, Zilverkaars

Een van mijn absolute favorieten is de Actaea simplex ‘Brunette’ met zijn witte bloemen die mooi contrastreren met het bruine blad én de bruine stengels. Het gekartelde donkerbruine blad is ook buiten de bloeiperiode interessant in je tuin. Een ander voordeel van deze plant is dat hij in het najaar bloeit, wanneer veel andere planten uitgebloeid zijn.

Standplaats: halfschaduw
Grondsoort: goede tuingrond
Bloeiperiode: sep-okt
Hoogte: 180 cm (bloemen)
Plantgroep: vaste plant

9. Geranium Phaeum ‘Album’, Ooievaarsbek

Geranium Phaeum ‘Album’ bloeit rijkelijk met delicate witte enkelvoudige bloemen met goudkleurige meeldraden. De plant blijft ongeveer 50-60 cm hoog en houdt onkruid tegen. Past mooi in een bostuin in combinatie met varens. 

Standplaats: halfschaduw
Bloeiperiode: mei-aug
Hoogte: 50-60 cm
Bijzonderheden: trekt insecten, bijen, vlinders en andere bestuivers aan
Plantgroep: vaste plant

10. Allium ‘Mount Everest’, Sierui

Allium ‘Mount Everest’ met zijn lange stelen en grote witte bollen is echte showstopper in de tuin. Doordat zijn bladeren al tijdens de bloei kunnen verkleuren is het verstandig om hem te combineren met vaste planten zoals Echinacea, Paeonia of Astrantia. De bollen bestaan uit tientallen witte stervormige bloemen en hebben een diameter van ongeveer 15 cm. Het fijne aan deze plant is dat de zaaddozen ook na de bloei in de winter aantrekkelijk zijn.

Standplaats: zon
Grondsoort: goed doorlatende tuingrond
Bloeiperiode: mei-jun
Hoogte: 120 cm
Bijzonderheden: planten in het najaar en eventueel bemesten
Plantgroep: bol

11. Agapanthus ‘Polar Ice’, Afrikaanse lelie

Agapanthus ‘Polar Ice’ komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is een sterke plant die rijkelijk bloeit. De bloemen staan op 90 cm lange stevige stelen en na de bloeiperiode blijven de zaaddozen nog lange tijd interessant. Het gebladerte bestaat uit smalle donkergroene bladen die gebruikt worden om verkoudheid en griep te behandelen.

Standplaats: zon
Grondsoort: vochthoudend
Bloeiperiode: jun-aug
Hoogte: 50-100 cm
Bijzonderheden: trekt vlinders, bijen en vogels aan
Plantgroep: vaste plant

12. Paeonia ‘White Wings’, Pioenroos

Als je aan een pioenroos denkt, zul je niet snel aan Paeonia ‘White Wings’ denken. De delicate enkelvoudige bloemen met een geel hart van deze pioenroos hebben in tegenstelling tot bekendere pioenrozen maar één rij kroonblaadjes en zijn daardoor beter toegankelijk voor bestuivers. De bescheiden bloemen en stevige stelen zorgen er ook voor dat de plant minder last heeft van wind en regen.

Standplaats: schaduw
Grondsoort: vochthoudend
Bloeiperiode: mei-jun
Hoogte: 50-75 cm
Bijzonderheden: enkelvoudige bloemen, daardoor beter toegankelijk voor insecten

Planten met witte bloemen

Of je nu een moon garden aanlegt of niet, planten met witte bloemen passen eigenlijk in elke tuin. Voor een rustgevende sfeer zijn planten met witte bloemen onmisbaar. Felgekleurde bloemen zijn dan al snel te druk, terwijl planten met witte bloemen je uitnodigen om stil te staan bij de schoonheid van de plant. Planten met witte bloemen leiden niet af van mooi gebladerte en brengen frisheid en licht in een schaduwrijke tuin. Lees ook welke groenblijvende schaduwplanten niet in jouw tuin mogen ontbreken.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *