Tuinontwerp

Review: 30 tuinontwerpen, ongewone ontwerpen voor een gewone tuin

Review: 30 tuinontwerpen, ongewone ontwerpen voor een gewone tuin

In een land waarin maar liefst 42,5% van de bevolking in een rijtjeshuis woont, vind je verrassend weinig voorbeelden van goed ontworpen rijtjeshuistuinen. Daar brengt het boek 30 tuinontwerpen, ongewone ontwerpen voor een gewone tuin verandering in.

Een nieuwe kijk op rijtjeshuistuinen

Dit boek bewijst dat je ook op een bescheiden 6 x 10 meter, de afmetingen van een gemiddelde Nederlandse achtertuin, een heerlijk plekje kunt creëren. Het is best een uitdaging om de fraaie ontwerpen die je in boeken, tijdschriften en op televisie ziet, te vertalen naar je kleine tuin. Want hoe combineer je al dat moois met je vuilcontainer en je fiets?

30 ontwerpen, 4 thema’s

De auteurs Carolien Barkman, Jeanne van Rijs, Carrie Preston en Bernadette den Bieman (allen ook ontwerper) presenteren 30 tuinontwerpen onderverdeeld in vier thema’s: groen, speels, lef en oer. Elk ontwerp wordt ondersteund met foto’s, een beschrijving, een 3D-impressie en plantenlijst.

Beplantingslijst 30 tuinontwerpen
Plantenlijst

Bovendien lees je kort iets over de bewoners, zoals ‘druk gezin met werkende ouders en schoolgaande kinderen’, waardoor je je meteen een voorstelling kunt maken van de situatie. Het boek biedt een gevarieerd aanbod van tuinen: van tuinen waarin geleefd wordt tot meer onderhoudsarme tuinen die vooral visueel aantrekkelijk zijn.

30 tuinontwerpen
Informatie over bewoners

Conceptueel sterk

Het boek is een antwoord op een Deens boek over ‘gewone tuinen’ dat 57 jaar geleden uitkwam. In tegenstelling tot zijn Deense voorganger bevat dit boek alleen bestaande tuinen en daarnaast zijn de tuinen natuurlijk een stuk kleiner van formaat. De boodschap? Elke kleine tuin heeft een sterk concept nodig. Een allesomvattend idee waaraan alles ondergeschikt wordt gemaakt.

Aansprekende ontwerpers

Sterke concepten vind je in dit boekje genoeg. Zonder al te veel te verklappen zit het boek boordevol inspiratie voor de kleine tuin. Ik merk dat ik het boek er vaak bij pak, misschien ook dankzij het handzame formaat. Als een bepaald ontwerp mij aanspreekt, vind ik het leuk om meer werk van de betreffende ontwerper te bekijken. Gelukkig hebben de meeste ontwerpers een online portfolio waar ik in kan duiken. In het boek staan tuinen van ontwerpers zoals Floris Steyaert, Tom de Witte, Andrew van Egmond en van de auteurs zelf.

In eerste instantie keek ik vooral naar de ontwerpen. Later ontdekte ik het hoofdstuk ‘Terug- en vooruitkijkend’ waarin je leest wat de uitgekozen tuinontwerpen volgens de auteurs zo bijzonder maakt. Dat geeft het boek wat meer diepgang.

Een tuinontwerper inhuren?

In het boek bepleiten de auteurs dat het juist bij een kleine tuin interessant kan zijn om een tuinontwerper in te huren, omdat zij de wensen van een bewoner naar een sterk concept kunnen vertalen. Hoewel ik het daar mee eens ben, zal dat niet voor iedereen financieel haalbaar zijn. Dat zal ook de reden zijn dat er zo weinig voorbeelden zijn van goed ontworpen rijtjeshuistuinen. Als je op zoek bent naar een boek waarmee je zelf aan de slag kunt met je tuin, is dit boek minder geschikt. De verstrekte informatie is daarvoor gewoonweg te beknopt.

Add to basket

Ben je op zoek naar inspiratie voor je kleine tuin, dan is dit boek een aanrader. Wellicht opent het boek de deur naar meer goed ontworpen rijtjeshuistuinen, die vervolgens ook weer in een boek verschijnen. Dat boek zet ik dan alvast op mijn verlanglijstje!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *