Tuinontwerp

6 ideeën voor jouw achtertuin: inspiratie en voorbeelden

6 ideeën voor jouw achtertuin: inspiratie en voorbeelden

Het ontwerpen van een kleine tuin is best een puzzel. Hoe passen alle gewenste elementen in die beperkte ruimte zonder dat het te druk wordt? Als je op zoek gaat naar voorbeelden in boeken, tuinmagazines en op internet kom je vaak grote villatuinen tegen, waar je weinig aan hebt. Daarom deel ik in dit artikel zes achtertuin inspiratie en voorbeelden (formaat gemiddeld rijtjeshuistuin) die je kunnen inspireren om jouw eigen groene oase te creëren.

klassieke-tuin-rich-brothers
Klassieke tuin door The Rich Brothers

1. Klassieke achtertuin inspiratie

Deze tuin, ontworpen door The Rich Brothers, is een moderne interpertatie van een klassieke tuin. Met veel groen, rust en klassieke elementen zoals in bolvorm gesnoeide buxus en grindpaden, is het iets luchtiger en minder formeel dan de traditionele klassieke tuin. Een perfect voorbeeld voor een typisch Nederlandse achtertuin.

patiotuin-floris-steyaert
Patiotuin door Floris Steyaert

2. Patiotuin

Deze patiotuin biedt hoop aan iedereen die bang is een onbruikbare buitenruimte te hebben. De tuin is namelijk helemaal omsloten en gelegd op een verharde vloer. Met verhoogde plantbedden die als zitelement dienen, en klimplanten die voor hoogte zorgen, creëert tuinarchitect Floris Steyaert een tuin die groter lijkt dan ze is.

ecologische-stadstuin-lindalavoir
Ecologische tuin door Linda Lavoir

3. Ecologische tuin

Linda Lavoir laat met haar tuin in Rotterdam zien dat een ecologische tuin niet per se een geitenwollensokken-uitstraling hoeft te hebben. De indeling is simpel, strak en functioneel. Het betonnen terras en looppad geven de kaders aan voor weelderige beplanting, wat het contrast tussen natuur en strakheid benadrukt.

jungle-tuin-frank-stegers
Jungle tuin door Frank Stegers

4. Exotische jungle tuin

Tuinontwerper Frank Stegers bewijst met deze tuin dat een jungle tuin in Nederland mogelijk is. Met exotisch ogende planten en uitbundige bloeikleuren creëert hij een exotische sfeer, maar wél met planten die in ons klimaat goed gedijen. Hij versterkt het jungle gevoel door grootbladige planten te laten contrasteren met fijnbladige. Wil je ook zo’n tuin? Bekijk dan snel welke 10 sterke jungle tuin planten goed gedijen in het Nederlandse klimaat.

Schaduwtuin, De Peppels
Schaduwtuin door De Peppels

5. Schaduwtuin

Tjerk Spannenburg van De Peppels laat met deze tuin in Amsterdam zien dat een schaduwtuin allesbehalve grijs en grauw hoeft te zijn. Met een spannende mix van harde materialen en zorgvuldig gekozen beplanting ontstaat er een levendige buitenruimte. De wit geschilderde muur, de moderne verticale houten schutting, de rustieke horizontale planken, het groene schuurtje, de verhoogde cortenstalen borderranden, de grijze tegels en het grind zijn zorgvuldig gekozen, zodat zelfs op de meest sombere dagen iets interessants te zien is.

ingetogen-tuin-carolien-barkman
Ingetogen tuin door Carolien Barkman

6. Ingetogen tuin

Deze door Carolien Barkman ontworpen tuin is groen, natuurlijk en een beetje ingetogen. De bewoners profiteren van privacy dankzij het groen van aangrenzende percelen. Hierdoor volstaat relatief lage beplanting, bestaande uit meerjarigen, grassen en struiken. Klimplanten groeien langs gebogen koperen buizen en verzachten samen met de organisch gevormde borders de strakke vorm van de tuin.

Meer achtertuin inspiratie?

Hoewel al deze tuinen verschillen, zijn er ook duidelijke overeenkomsten. Ze zijn allemaal groen, voorzien van overwegend organisch gevormde borders en bevatten verborgen zitjes die zorgen voor rust en ontspanning. Bovendien wordt in elke tuin gebruik gemaakt van halfverharding zoals kiezels. Deze elementen zul je ook zeker terugzien in mijn eigen tuin! Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan het boek 30 tuinontwerpen, ongewone ontwerpen voor een gewone tuin dat ik onlangs reviewde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *