Mijn favoriete kleine tuinen (op YouTube)
Terwijl de bomen geel en rood verkleuren en de klok een uur is teruggedraaid, begint het steeds rustiger te worden in de tuin. Tijd om met een grote mok warme chocolademelk en een goed boek op de bank te kruipen, maar niet vóórdat we mijn favoriete kleine tuinen op YouTube bekijken.
Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met YouTube. Het slokt stiekem veel tijd op, maar aan de andere kant ontdek ik er ook tuinen door aan de andere kant van de wereld. Hoewel ik geniet van de prachtige tuinen van Laura LeBoutillier (Garden Answer) en Claus Dalby, beginnen mijn handen pas echt te jeuken als ik ergens een klein droomtuintje ontdek.
Theresa’s tuin in Toronto (3.22 min)
Zoals deze van ontwerper Theresa in Toronto. In haar tuin is privacy schaars. Daarom plaatste ze een groene muur van coniferen en bomen aan de achterzijde. Deze levende muur vormt een mooi contrast met de bakstenen gevel van het huis.
De tuin van Theresa moet veel functies vervullen. Theresa en haar partner gebruiken de tuin voor het geven van diners, genieten zelf graag van een maaltijd in de buitenlucht, zoeken er ontspanning en doen er regelmatig een dutje. De tuin biedt bovendien toegang tot Theresa’s atelier.
Theresa is op zoek naar balans in de tuin. Zo combineert ze oude antieke vondsten met moderne design items en kiest ze voor witte bloemen en rieten meubels die mooi contrasteren met het vele groen. Haar inspiratie haalt ze uit haar studietijd in Florence, de talloze intieme hofjes daar zijn haar altijd bijgebleven. Door de tuin helemaal te omsluiten met een bakstenen en groene muur krijg je meteen het geheime tuin-gevoel. Dat gevoel wordt extra versterkt door een fontein die omgevingsgeluiden verstomt.
Plantenlijst:
- Passiebloem Passiflora caerulea
- Kleinbladige klimop Hedera helix
- Snelgroeiende haagconifeer Cupressocyparis leylandii
- Buxushaag Buxus sempervirens
- Geranium Pelargonium F1 hybrid Apollo White
- Pioenroos Paeonia lactiflora Duchesse de Nemours
- Duitse Pijp Aristolochia macrophylla
Rosanne’s tuin in Minnesota (13.19 min)
Hoewel je de tuin van Rosanne uit Minnesota niet echt klein kunt noemen, ligt aan de zijkant van haar huis een schaduwrijk stukje tuin van net iets meer dan 2 meter dat inspiratie biedt voor een kleine tuin. Door stapstenen in een slingerend patroon te leggen oogt de tuin ruimer. Tegelijkertijd creëer je hiermee aan beide zijden van het pad grote plantvakken. Een beloopbaar mos tussen de stapstenen maakt het plaatje af.
Net als Theresa gebruikt Rosanne veel contrast, zowel in kleur als in hoogte en formaat. De combinatie van een lichtgroene, grote, lage hosta naast een donkergroene, smalle, kegelvormige conifeer laat beide planten extra opvallen. Sommige planten brengen al van nature contrast met zich mee, zoals een pluimspirea met donkergroen blad en witte pluimen.
Langs het pad creëert Rosanne spanning met onverwachte verrassingen. Zo kom je twee witte konijnenbeeldjes tegen, die contrasteren met het talrijke groen. Aan het einde van de tuin stap je plotseling op een stapsteen in de vorm van een schildpad. Door de hoogte te benadrukken lijkt de tuin groter. Dat doet Rosanne met coniferen, kleine boompjes en zes geleide appelbomen die ook structuur geven aan de tuin.
Plantenlijst:
- Blauwe regen Wisteria macrostachya ‘Blue Moon’
- Roos Rosa ‘William Baffin’
- Pioenroos Paeonia ‘Krinkeld White’
- Aronskelk ‘Zantedeschia albommaculata’
- Sierappelbomen Malus ‘Lanzam’ en Malus ‘Red Barron’ (beide dwerg-variëteiten)
- Hartlelie Hosta ‘Sum and Substance’ en Hosta Lancifolia
- Levensboom (conifeer) Thuja occidentalis ‘Degroot’s Spire’
- Schildpadbloem Celone ‘Hot Lips’
- Pluimspirea Astilbe ‘Rock and Roll’
- Appelbomen Williams Pride
- Schuimbloem Tiarella ‘Sugar and Spice’
- Geelbladig penningkruid Lysimachia nummularia ‘Aurea’
- Kleine maagdenpalm Vinca minor Dart’s Blue’
- Mos priemvetmuur Sagina sabulata
- Zonnehoed Rudbeckia laciniata ‘Hortensia Golden Glow’
De tuin van James’ klant in Londen (5:02 min)
De volgende tuin vinden we in het Peckham-district in Londen. Tuinontwerper James Aldridge ontwierp deze tuin voor een klant. De tuin is een vrij typische stedelijke achtertuin die net zo breed is als de breedte van het huis. De tuin heeft van origine een hoogteverschil van 60 cm, wat James in stand hield.
Bij het betreden van de tuin via de moderne schuifpui kom je terecht in het laagste gedeelte, gekenmerkt door zwarte granieten tegels en de aanwezigheid van een buitenkeuken en een hangende houten bank. Zowel de schutting als de bekleding van de buitenkeuken zijn gemaakt van verbrand hout, een element dat James achterin de tuin in de maatwerkschuur laat terugkomen.
De zwart geblakerde schutting zorgt ervoor dat de schutting naar de achtergrond verdwijnt terwijl de beplanting ervoor juist meer opvalt. Ditzelfde effect bereik je met een kleiner budget door je schutting zwart te beitsen. Bovenop het houten gedeelte van de schutting plaatste James een stukje gegalvaniseerd lasgaas. Die biedt de clematis van de buren voldoende grip om over de schutting heen te groeien. Hiermee verzacht James de vrij harde schutting.
De keuze voor de verharding, de manier waarop de verharding is aangebracht, de gebruikte kleuren en de beplanting zijn losjes gebaseerd op Japan. Zowel James als de klant delen een fascinatie voor de Japanse cultuur en design principes.
Wanneer je verder de tuin inloopt kom je bij een trap die bestaat uit grijze granieten dwarsliggers. Op het hoger gelegen gedeelte vormen die dwarsliggers een pad. James verbindt de twee gedeeltes hiermee op een mooie manier. Een prachtig overhangende oude appelboom steelt hier de show. Hij geeft de relatief jonge tuin karakter.
De beplanting met fijne bladvormen en texturen baseerde James op de wilde flora van Japan. Hij herhaalt de beplanting om een natuurlijke uitstraling te creëren. Achter het verhoogde, beschutte terras kiest James voor bamboe, terwijl het terras zelf bestaat uit een mix van diverse kleuren dwarsliggers en kiezels.
De afscheiding bestaat grotendeels uit gegalvaniseerd lasgaas die James laat beklimmen met wintergroene klimplanten. Dit resulteert in een afscheiding die groen en levendigheid toevoegt, terwijl hij niet veel ruimte in beslag neemt.
Door materialen zoals granieten tegels, zwart geblakerd hout en gegalvaniseerd lasgaas te herhalen, creëert James verbinding tussen de drie verschillende ‘kamers’ in de tuin. Doordat hij ze telkens op een andere manier gebruikt wordt het niet saai, maar geeft het juist een gevoel van rust.
Plantlijst
- Bosrank Clematis armandii
- Appelboom Malus
- Japans berggras Hakonechloa macra
- Nieuw-Zeelandse iris Libertia grandiflora
- IJzervaren Cyrtomium falcatum
- Slangenbaard Ophiopogon planiscapus
- Slaapkamergeluk Soleirolia soleirolii
- Mahoniestruik Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’
- Hemelse bamboe Nandina domestica
- Geurende jasmijn Jasminum polyanthum
- Toscaanse jasmijn Trachelospermum jasminoides
Na het bekijken van deze tuinen heb ik weer genoeg inspiratie om aan mijn eigen tuin te werken. Ik hoop dat je ook genoten hebt van mijn favoriete kleine tuinen op YouTube. Met slimme ontwerpkeuzes halen Theresa, Rosanne en James het maximale uit een kleine oppervlakte. De voorbeelden laten goed zien dat je écht geen grote ruimte nodig hebt om een eigen stukje paradijs te creëren. En zoals Theresa terecht opmerkt in haar video, het hebben van een kleine tuin heeft ook een groot voordeel: het onderhoud van de tuin is veel minder overweldigend.