Planten

5 meerstammige bomen voor in je kleine tuin

5 meerstammige bomen voor in je kleine tuin

Denk je dat er in je kleine tuin geen ruimte is voor een boom? Overweeg dan eens meerstammige bomen. Dankzij hun compacte groeiwijze is er altijd wel een geschikt plekje voor ze te vinden. Bovendien hebben ze doorgaans een minder dichte kroon, waardoor ze licht beter doorlaten. En dat is handig in een kleine tuin!

Een meerstammige boom is een boom die laag bij de grond vertakt en daardoor meerdere stammen heeft. Meerstammige bomen zijn vaak vaasvormig: smal bij de grond en breder uitlopend naar de kroon.

1. Parrotia persica, Perzisch ijzerhout

Parrotia persica door Udenhout Trees

Met mooiste aan deze bladverliezende Perzisch ijzerhout? Zijn grillige stam en spectaculaire herfstkleuren. In de herfst kleuren zijn bladeren geel, rood en paars. Deze langzame groeier verwent niet alleen met betoverende herfstkleuren, maar schittert ook in het voorjaar al vroeg met felrode bloemen. En alsof dat niet genoeg is, vormen zich na de bloei decoratieve doosvruchten, waardoor Perzisch ijzerhout gedurende verschillende seizoenen een mooie toevoeging is aan je kleine tuin.

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: feb-mrt
Hoogte: 7-10 m
Bijzonderheden: groeit langzaam, stam, bladkleur

2. Prunus serrula, Tibetaanse sierkers

Prunus serrula door Ruud van den Berk

Als je op zoek bent naar een eyecatcher die het hele jaar door visueel aantrekkelijk is, dan is de Tibetaanse sierkers een absolute aanrader. Wat deze boom bijzonder maakt, is zijn unieke roodbruine, glanzende stam die het hele jaar door afbladdert, waardoor je er naar blijft kijken. In het voorjaar trakteert de sierkers je op prachtige witte bloesem, wat voor frisheid zorgt. In de herfst verkleurt het lichtgroene, getande blad naar een levendig rood, waardoor de Tibetaanse sierkers het hele jaar door een kleurrijke aanvulling op je buitenruimte is.

Standplaats: zon
Grondsoort: alle, niet te nat
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 6-8 m
Bijzonderheden: bladkleur, stam, biedt voedsel voor bijen (drachtboom)

3. Prunus ‘The Bride’, Sierkers

Prunus ‘The Bride’ door Van den Berk Nurseries

Een ijverig boompje, dat is deze prachtige sierkers genaamd ‘The Bride’. In het voorjaar steelt ze de show wanneer ze uitgebreid bloeit met een overvloed aan witte bloemen, waardoor de hele boom een witte gloed krijgt. In de herfst schittert ‘The Bride’ met een indrukwekkende herfstkleurenshow. Het blad ontvouwt zich in een bronsgroene tint en transformeert gedurende de zomer naar een verfrissend groen. Ook deze boom voegt het hele jaar door wat toe aan je kleine tuin. 

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: apr
Hoogte: 4-5 m
Bijzonderheden: bladkleur, bloei

4. Cercis siliquastrum, Judasboom

Cercis siliquastrum door Udenhout Trees

De bekende Judasbomen, die je herkent aan hun opvallende felpaarse bloemen, zijn eveneens beschikbaar als een meerstammige bomen. Deze boom onderscheidt zich door zijn bloei op oud hout. Na de bloeiperiode vormt de Judasboom platte, bruine peulen met een lengte van ongeveer 10 tot 12 cm. Het grijze oppervlak van de stam blijft aanvankelijk glad, maar na verloop van tijd ontstaan er ondiepe groeven, waardoor de stam nog meer karakter krijgt.

Standplaats: zon
Grondsoort: kalkhoudende zand of leemgrond
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 6-10 m
Bijzonderheden: bladkleur, bloei

5. Acer palmatum, Japanse esdoorn

Acer palmatum door Architectural plants

De Japanse esdoorn is de laatste boom in deze reeks meerstammige bomen voor je kleine tuin. Met zijn elegante uitstraling en compacte groeiwijze past deze boom perfect in beperkte ruimtes. Wat de Japanse esdoorn zo bijzonder maakt, zijn de diverse bladkleuren, variërend van warm rood tot levendig oranje en diep groen. Deze afwisseling geeft de tuin het hele jaar door een speels en kleurrijk karakter. In de herfst betovert de Japanse esdoorn met een schitterende verkleuring van het blad, waardoor het een boom is die gedurende alle seizoenen interessant blijft.

Standplaats: halfschaduw
Grondsoort: alle, goed doorlatend
Bloeiperiode: apr-mei
Hoogte: 2-5m
Bijzonderheden: bladkleur

Meerstammige bomen zijn enorm populair en dat is niet zo gek. Steeds meer mensen kiezen voor een tuin met een natuurlijke uitstraling en daarin past een meerstammige boom nou eenmaal beter dan de traditionele boom op stam. De open structuur zorgt er bovendien voor dat je op zithoogte goed door de tuin kunt kijken, terwijl je wel privacy creëert. Inmiddels worden steeds meer bomen meerstammig gekweekt, er valt dus genoeg te kiezen. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Ik schreef al eerder over mijn favoriete bomen voor een kleine tuin.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Wanneer je iets via deze link koopt, krijg ik een commissie. Dit kost jou uiteraard niets extra, maar helpt mij om content te kunnen blijven maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *