10 sterke jungle tuin planten voor je stadswildernis
Waan je in de tropen in jouw eigen urban jungle! Met de juiste planten creëer je binnen een handomdraai een tropische sfeer in je tuin. De meeste tropische planten houden alleen niet zo van ons koude kikkerlandje. Ben je op zoek naar jungle tuin planten die een Nederlandse winter moeiteloos trotseren? Ontdek nu 10 sterke planten voor je jungle tuin.
Welke jungle tuin planten kies je?
Omdat tropische planten niet zo goed gedijen in ons klimaat, ga ik op zoek naar planten met een exotisch uiterlijk die wel bestand zijn tegen onze winters. Zo sleep je niet elke winter je planten naar binnen, maar geniet je wél van die typische jungle sfeer.
Waar let ik op? Een tropische sfeer creëer je al snel met een goede mix van planten met een groot blad en fijnbladige exemplaren. Gebruik uitbundige warme bloeikleuren (geel, oranje, rood) voor exotische uitstraling. Om het gevoel te creëren dat je echt door een jungle loopt, is het belangrijk om borders niet op te bouwen van laag naar hoog, maar ook vooraan in de border wat hogere planten te plaatsen.
Klaar voor de top 10 sterke jungle tuin planten? Hier komen ze.
1. Albizia julibrissin, Perzische slaapboom
Laten we beginnen met de Perzische slaapboom, een bijzondere boom die opvalt met zijn fijn geveerde, bijna varenachtige bladeren en lichtroze pluimbloemen. De boom dankt zijn naam aan zijn bladeren die ‘s avonds dichtklappen en als het ware gaan slapen. Door de horizontale groei van de takken kan de Perzische slaapboom behoorlijk breed worden, wat bijdraagt aan zijn unieke uiterlijk en exotische uitstraling.
Standplaats: zon, beschut bij strenge winters
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jul-aug
Hoogte: 800-1500 cm
Bijzonderheden: bestand tegen wind en droogte
2. Catalpa bignonioides ‘Aurea’, Gele trompetboom
De gele trompetboom onderscheidt zich door zijn opvallende geelgroene bladeren, die wel 10-12 cm groot kunnen worden en de tuin een tropisch tintje geven. Het blad begint paarsachtig, verandert geleidelijk aan naar geel en neemt in de zomer een groengele kleur aan, om in de herfst weer geel te kleuren. Voor een natuurlijke uitstraling kies je het liefste een meerstammige variant.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: niet te nat
Bloeiperiode: mei-jul
Hoogte: 600-800 cm
Bijzonderheden: drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders
3. Koelreuteria paniculata, Chinese vernisboom
De Chinese vernisboom kent verschillende verschijningsvormen. Voor een kleine tuin raad ik de meerstammige struikvorm aan. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtig oranjerood. Tijdens de bloeiperiode in juli en augustus pronkt de boom met grote gele pluimen. Deze boom is goed winterhard en ontwikkelt na de bloei driehoekige blaasvruchten (die ongeveer 4 cm groot zijn). De Chinese vernisboom doet het goed op een beschutte plek.
Standplaats: beschut
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: jul-aug
Hoogte: 500-700 cm
Bijzonderheden: drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders, mooie herfstkleuren
4. Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’, Bamboe
Met zijn opvallende gele stengels en groene strepen voegt deze bamboe direct een tropisch tintje toe aan je tuin. De fijne lichtgroene bladeren vormen een mooi contrast met de stengels, en het geritsel van het blad in de wind creëert een jungle-ervaring voor al je zintuigen. Omdat het hier om een woekerende bamboesoort gaat, is het verstandig om een wortelbegrenzer te gebruiken.
Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: nvt
Hoogte: 500 cm
Bijzonderheden: woekerende soort, wintergroen
5. Crocusmia ‘Emily McKenzie’, Montbretia
De Montbretia, ook bekend als Crocusmia ‘Emily McKenzie’, is een opvallende toevoeging aan elke tuin. Met zijn feloranje bloemen die helder afsteken tegen het groene, grasachtige blad, trekt deze plant de aandacht. Na de bloei ontwikkelt de plant zaaddozen die ook heel decoratief zijn. Als je op zoek bent naar een veelzijdige en opvallende plant voor je jungle tuin, dan is de Montbretia zeker een overweging waard.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: humusrijk, goed doorlatend
Bloeiperiode: jul-sep
Hoogte: 50 cm
Bijzonderheden: nvt
Soort: vaste plant
6. Kniphofia ‘Royal Standard’, Vuurpijl
De meest exotisch uitziende plant uit deze lijst is Kniphofia, die in het Nederlands niet voor niets vuurpijl of fakkellelie genoemd wordt. Royal Standard bloeit met geel en oranjekleurige bloemen. De groeistructuur lijkt een beetje op die van daglelie, met grasachtige bladeren waaruit hoge bloemaren steken. De bloem zelf bestaat uit aarvormige bloemtrossen.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle, goed doorlatend
Bloeiperiode: jul-sep
Hoogte: 50-100 cm
Bijzonderheden: groenblijvend, bestand tegen zoute wind, kan goed tegen droogte en hitte
7. Ligularia dentata ‘Desdemona’, Tongkuiskruid
Met zijn grote bladeren past de Ligularia dentata ‘Desdemona’ goed bij de junglestijl. De donkergele bloemen op donkere stelen vormen een prachtig contrast en trekken de aandacht. Deze plant gedijt goed in halfschaduw tot schaduw, waardoor het een slimme keuze is in tuinen met bomen of andere hoge planten die voor schaduw zorgen. Ligularia houdt van een vochtige omgeving.
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Grondsoort: alle, vochtig
Bloeiperiode: jul-sep
Hoogte: 70-100 cm
Bijzonderheden: trekt bijen en vlinders aan
8. Hakonechloa macra ‘Nicolas’, Japans siergras
Japans siergras is een populaire plant, met name in moderne en Oosterse tuinen, vanwege zijn groeiwijze en kleur. De bladeren hangen mooi over elkaar heen, waardoor de plant bijzonder mooi staat langs paden en in potten. De variant ‘Nicolas’ past door zijn prachtige felle herfstkleuren perfect in een jungle tuin. In de herfst verkleurt het siergras namelijk van frisgroen naar feloranje en geel. Als de plant op een vochtige plek in de zon staat kan het blad zelfs felrood kleuren. In de nazomer verschijnen er bloeihalmen.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle, vochtig
Bloeiperiode: aug-sep
Hoogte: 40 cm
Bijzonderheden: langzame groeier, woekert dus niet
9. Acanthus spinosus, Stekelacanthus
Acanthus spinosus, ook wel bekend als stekelacanthus, is een stevige vaste plant met opvallende kenmerken. De plant produceert diep ingesneden bladeren met stekels. Van juni tot augustus bloeit Acanthus spinosus met opvallende bloemaren, bestaande uit sierlijke, witte bloemen met paarse accenten. Deze plant gedijt goed in zon tot halfschaduw en geeft de voorkeur aan goed doorlatende, vochtige grond.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: vochtig
Bloeiperiode: jun-aug
Hoogte: 100-120 cm
10. Hemerocallis ‘Sammy Russell’, Daglelie
Als laatste plant raad ik Hemerocallis ‘Sammy Russell’ aan, een prachtige lelie met opvallende oranjerode bloemen die in trompetvorm bloeien. Deze daglelie is een laatbloeier, die laat in het seizoen nog kleur toevoegt aan de tuin. De bladeren worden doorgaans ongeveer 40 cm hoog, terwijl de bloemstelen tussen de 70 cm en 80 cm hoog worden.
Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: alle
Bloeiperiode: aug-sep
Hoogte: 70-80 cm
Bijzonderheden: trekt insecten en vlinders aan
In een jungle tuin mogen varens natuurlijk ook niet ontbreken. Eerder schreef ik al een artikel over varens in een schaduwrijke tuin. Of wat dacht van je de fluweelboom (Rhus typhina)? Het is een van mijn favoriete bomen voor in een kleine tuin.
Wil je nog meer weten over het inrichten van je jungle tuin of specifieke jungle tuin planten? Dan kan ik het boek De Jungletuin van Philip Oostenbrink aanbevelen.
Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage ontvang als je er iets koopt, zonder dat het jou iets extra’s kost.