Tips

Hoe verwerk je groente en fruit op een mooie manier in je kleine tuin?

Hoe verwerk je groente en fruit op een mooie manier in je kleine tuin?

We weten allemaal hoe belangrijk het is om gezond te eten en niets smaakt beter dan verse groente en fruit uit eigen tuin. Je weet zeker wat ermee is gebeurd (dag nare bestrijdingsmiddelen) en het scheelt ook nog eens in je portemonnee. Bang dat je het hele jaar door naar kale moestuinbakken zit te turen? Nergens voor nodig! Ontdek snel hoe je groente en fruit op een mooie manier in je kleine tuin verwerkt.

First things first!

Laten we beginnen bij de basis. Net als bij elke andere tuin is het namelijk goed om eerst naar de omstandigheden van je tuin te kijken. Is je tuin zonnig of juist schaduwrijk? Wat voor een soort grond heb je? Pas als je deze vragen hebt beantwoord, kun je de juiste planten kiezen.

Maar laten we eerst nog wat dieper graven. De kwaliteit van de bodem is namelijk van groot belang bij het verbouwen van groenten. Groenten nemen gemakkelijk schadelijke stoffen uit de grond op. In Nederland zit er vaak lood in de grond, vooral in vooroorlogse wijken, en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dus voordat je begint met planten, is het belangrijk om de kwaliteit van je bodem te controleren. Maak je geen zorgen als je, net als ik, te maken hebt met verontreinigde grond. Dat hoeft nog niet het einde van je moestuin-avontuur te betekenen. Je kunt nog steeds veilig groenten verbouwen in potten of bakken. Fruitbomen, notenbomen en fruitstruiken, zoals frambozen en bramen, nemen minder makkelijk stoffen uit de grond op en kun je dus sowieso veilig telen.

Jouw ontwerp

Nu is het tijd om te gaan ontwerpen! Elke mooie tuin begint met een visie of een concept. Voor een kleine tuin werkt om één groot gebaar vaak goed, dat doe je bijvoorbeeld met een kleur, een thema of een woord. Denk goed na over het ontwerp van je tuin en houd rekening met de omgeving. Creëer een samenhangend geheel dat past bij het bestaande landschap. Denk na over kleuren, texturen, vormen en functionaliteit. In deze blogpost deel ik 7 manieren om groente en fruit in je tuin te verwerken zonder dat je tuin er als een moestuin uit komt te zien.

Pottuinieren

Tuinier je op vervuilde grond of heb je een balkon of (dak)terras? Dan kun je eetbare planten het beste in potten telen. Aardbeien plant je bijvoorbeeld in een speciale aardbeienpot. Ook sla, boerenkool, pepers, uien, radijs, spinazie en paprika doen het prima in potten. Het voordeel van potten is dat je ze gemakkelijk verplaatst. Van een mooie grote pot of verzameling potten kun je een focuspunt maken. Zorg er wel voor dat je voldoende water geeft, potplanten drogen sneller uit dan planten in de volle grond.

Geleide fruitbomen

Heb je een kleine tuin en droom je van een eigen boomgaard? Zelfs als je geen ruimte hebt voor een fruitboom is er nog hoop! Een leiboom is een goed alternatief. Plaats hem op een muur op het zuiden om sneller vruchten te plukken. Fruit dat tegen een warme muur groeit, rijpt namelijk beter. Met zorgvuldig geplaatste leibomen creëer je ook privacy. Plaats een leiboom tegen een raamwerk en voorkom nieuwsgierige blikken. Pas wel op dat je een leiboom niet te dicht op de erfgrens plaatst. Check de regels hiervoor bij je gemeente.

Verticaal tuinieren

Benut de ruimte in je tuin maximaal door de hoogte in te gaan. Laat klimfruit en groenten zoals druiven, kiwi’s, erwten, boontjes, komkommer, pompoenen en courgettes omhoog slingeren langs trellis, een pergola, schutting of muur. Zo verbouw niet alleen voedsel maar leid je de blik ook omhoog. Daardoor lijkt je tuin groter. En zeg nou zelf, zo’n groene afscheiding is toch veel gezelliger om naar te kijken? Help je klimplanten een handje door ze omhoog te begeleiden. Als dat eenmaal lukt vinden de meeste klimplanten moeiteloos hun weg omhoog.

Plant verschillende groenten door elkaar heen

Bij het verbouwen van groente en fruit denk je al snel aan keurige rijtjes planten, maar dat hoeft niet. Je kunt eetbare planten ook prachtig in een border verwerken. Combineer er op los met kleurrijke groenten als paarse kool, regenboogsnijbiet en oranje paprika’s. Meng groente en fruit met bloemen zoals goudsbloemen en zinnia’s om bestuivers aan te trekken.

Eetbare hagen, struiken en bloemen

Overweeg in plaats van traditionele sierhagen fruitdragende struiken te planten. Bosbessenstruiken vormen bijvoorbeeld een mooie haag. Of creëer een lekker geurende border met kruiden als rozemarijn of lavendel. Neem een voorbeeld aan de Millinger Theetuin en verwerk eetbare bloemen als Oost-Indische kers, calendula en viooltjes in je tuin. Lekker in je salade, dessert of cocktail.

Kruidentuintje

Verse kruiden in je tuin zijn altijd handig. Ze geven je gerechten smaak en laten je tuin heerlijk geuren. Plant kruiden als munt, basilicum, tijm en rozemarijn bijvoorbeeld in een kruidenspiraal. Dat is een spiraalvormig verhoogde plantenbak waarmee je in een kleine ruimte een verscheidenheid aan kruiden kweekt. De niveaus van de spiraal bieden de optimale groeiomstandigheden voor verschillende soorten kruiden.

Kijk naar de natuur

Tot slot vind je in de natuur veel inspiratie om groente en fruit met sierplanten te combineren. Denk bijvoorbeeld aan bossen die bezaaid zijn met daslook (wilde knoflook) of blauwe bessen. Kijk dus wat vaker om je heen en ontdek hoe groente, fruit en kruiden in de natuur voorkomen.

Gardenista

Kortom, of je nu een klein balkon, een dakterras of een klein stukje grond hebt, laat je niet weerhouden om groenten en fruit in je kleine tuin te verbouwen. Met een beetje creativiteit tover je je kleine ruimte om tot een prachtige tuin die ook verse producten produceert. Er is niets wat je tegenhoudt om aan je eigen fruit- en groentetuin avontuur te beginnen. Veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *