Tips

6 lessen uit de Marokkaanse tuin (voor kleine tuinen)

6 lessen uit de Marokkaanse tuin (voor kleine tuinen)

Nu steeds meer mensen Marokko als vakantieland ontdekken, staat de Marokkaanse tuin letterlijk en figuurlijk in the picture. Een riad is een weelderig toevluchtsoord, waarbij het huis en de tuin als één worden gezien. De eerste riads leken op traditionele Romeinse villa’s en waren exclusief voorbehouden aan de welgestelde elite. Een riad zorgde voor privacy en bescherming tegen onvoorspelbare weersomstandigheden. De betoverende en met zorg aangelegde tuinen zijn een inspiratiebron voor de kleine tuin.

1. Contrasterend kleurgebruik in de Marokkaanse tuin

Waar kleur in Nederlandse tuinen voornamelijk van bloemen komt, zijn in Marokkaanse tuinen ook verhardingen kleurrijk. Door vloeren en muren te bedekken met tadelaktpleister en zelliges contrasteren ze mooi met het groen van de planten. Je vertaalt dit naar de kleine tuin door schuttingen en muren te schilderen. Een zwarte schutting vervaagt de grenzen van een kleine tuin waardoor hij optisch groter lijkt. Ook laat de donkere achtergrond beplanting extra opvallen.

Riad Jardin Secret

2. Tuinieren in potten

Vloeren in Marokkaanse binnentuinen zijn vaak verhard. Planten vind je er daarom vooral in potten. Door te tuinieren in potten kun je makkelijk nieuwe composities uitproberen. Uitgebloeide bloemen verplaats je gewoon naar de achtergrond. Pottuinieren helpt je ook om kwetsbare planten te beschermen en je voorkomt dat beruchte woekerplanten zoals bamboe je tuin overnemen.

Riad Jardin Secret

3. Verticaal tuinieren

Riads bestaan uit meerdere verdiepingen en de beplanting reikt vaak tot ver voorbij de begane grond. Het prikkelt de zintuigen op elke verdieping. Het benutten van hoogte is een slimme oplossing voor de kleine tuin. Door strategisch wat boompjes te plaatsen die de hoogte ingaan, creëer je diepte en variatie. Laat hekken, schuttingen en muren beklimmen met klimplanten om privacy en een gevoel van beslotenheid te creëren. 

Riad Jardin Secret

4. Zorg voor doorkijkjes

Riads zitten vol met verrassende doorkijkjes. Strategisch geplaatste planten, bogen, hagen, muurtjes en schuttingen verhullen delen van de tuin op subtiele wijze. Waar je ook kijkt, je ondekt telkens een verborgen hoekje. Ook in een kleine tuin houden doorkijkjes de tuin spannend en lokken ze bezoekers de tuin in om hem verder te ontdekken.

Riad BE Marrakech

5. Voeg water toe

Een Marokkaanse tuin is niet compleet zonder een regenwaterbassin of een fontein. Water werd van oorsprong gezien als een teken van rijkdom. Fonteinen hadden ook een belangrijke symbolische waarde, omdat ze het paradijs zouden verbeelden. In een kleine tuin is een waterornament altijd een goed idee. Het zacht kabbelende water werkt rustgevend en verstomt ongewenste geluiden. In de avond zorgt de weerkaatsing van licht op het water voor een betoverende sfeer. Daarnaast verbeter je met water in je tuin ook nog eens de biodiversiteit, vogels en insecten voelen zich thuis in een tuin met water.

KraKote est KoKasse

6. De tuin als verlengstuk van het huis

De afgelopen jaren zijn we de tuin steeds meer als een extra kamer van ons huis gaan zien. Misschien hebben we dat wel te danken aan plaatjes van schitterende Marokkaanse binnentuinen. Je bereikt dat effect met comfortabele loungesets en vloerkleden. Laat vloeren visueel doorlopen en plaats een groot raam, schuifpui of openslaande deuren. Door in je tuinontwerp rekening te houden met zichtlijnen vanuit het huis, geniet je het hele jaar door van je tuin.

Riad L’Atelier

Marokkaanse tuinen zitten dus boordevol inspiratie voor de kleine tuin. Met deze zes lessen haal je de betoverende sfeer van de Marokkaanse tuin naar jouw groene oase, zelfs als de ruimte beperkt is. Wil je Marokkaanse invloeden eens in het echt bekijken? Dan is een bezoek aan de Millinger Theetuin een absolute aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *