Tuinen

De Millinger Theetuin: een ontdekkingsreis in de polder

De Millinger Theetuin: een ontdekkingsreis in de polder

In de uiterwaarden van de Millingerwaard ligt misschien wel de mooiste tuin van Nederland verscholen. Een waar paradijsje in de polder! De Millinger Theetuin is vanaf 18 maart weer geopend voor publiek en bij een bezoek aan de regio Nijmegen-Kleve mag je deze tuin echt niet missen.

Via Millinger Theetuin

Toen ik jaren geleden voor het eerst het trapje van de Millinger Theetuin opliep, viel ik van de ene verbazing in de andere. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest toen ik met mijn ouders het natuurgebied de Millingerwaard bezocht. Ik woonde toen nog in Gendt en we staken met een pontje de rivier de Waal over. Aan de overkant struinden we door ooibossen en kwamen we konikpaarden en gallowayrunderen tegen. Achter het dijkje bevond zich iets wat ik nog nooit had gezien. Een theetuin. En wàt voor een.

Via Millinger Theetuin

Internationale invloeden

De tuin was toen nog een onontdekte parel. Inmiddels geniet de tuin door publicaties in landelijke en internationale media meer bekendheid. Nog altijd kom ik er graag. Het gevoel wat me destijds aansprak – dat je je even in een andere wereld waant, krijg ik er nog steeds. De oprichters hielden van reizen en die invloeden zie je duidelijk terug in de tuin. De Yves Klein-blauwe meubels, het Marokkaanse theehuis, oriëntaalse en mediterrane invloeden, ze maken een bezoek aan de Millinger Theetuin tot een on-Nederlandse ervaring.

Via Millinger Theetuin

Verborgen hoekjes in de Millinger Theetuin

Doordat je vrijwel nergens de gehele tuin overziet, leiden de slingerende paden je telkens naar verborgen plekjes. Overal lijken nieuwe terrassen op te doemen. Door slim gebruik te maken van hoogteverschillen voelen de zitjes heel besloten, terwijl het op drukke dagen met honderden bezoekers toch behoorlijk druk kan zijn. Door de grote verscheidenheid aan bloemen en planten is de Millinger Theetuin is een goede inspiratiebron voor je eigen tuin. In de tuin, die ongeveer zo groot is als een voetbalveld, vind je maar liefst liefst vijftienhonderd soorten planten waaronder Delphiniums, Hermerocalissen en Phloxen.

Via Millinger Theetuin

Exotische beplanting

Het bamboe-bos, de vele hosta’s, citrusboompjes, vijgen, bananenplanten en palmen geven de uitgestrekte tuin een exotisch karakter. Voor kinderen zijn de paadjes tussen het bamboe een ideale plek om te verdwalen, maar voor volwassenen is het net zo goed de moeite waard om een kijkje te nemen. Zo ontdek je bijvoorbeeld welke tropische planten in ons klimaat goed gedijen. Hoewel ik vermoed dat sommigen planten in een kas overwinteren.

Via Millinger Theetuin

Levendige kleuren

Het is niet alleen de exotische beplanting die de tuin zo betoverend maken. De terrassen met kleurrijke tegels, het blauwe waterbassin, de terracotta-kleurige muren van het Marokkaanse theehuis en de met zorg uitgezochte kussens en parasols dragen bij aan het sprookjesachtige karakter van de tuin. De tuin heeft inmiddels een nieuwe eigenaar, maar het resultaat van de passie en het vakmanschap die de oprichters in deze tuin staken is nog altijd te zien. Wat mooi om zoiets achter te laten. Bij het zien van zo’n schitterende tuin droom ik stiekem weg over een eigen theetuin, maar vooralsnog ga ik eerst maar eens de handen uit de mouwen steken in mijn eigen kleine tuintje!

Een bezoek aan de Millinger Theetuin

Voor een bezoek aan de tuin moet je eerst wat fysieke inspanning verrichten. De laatste 2,5 kilometer tot aan de tuin is namelijk alleen te voet of per fiets bereikbaar. Maar geloof me, dat heb je ervoor over. Niet in de laatste plaats omdat de weg ernaartoe je door het natuurgebied de Millingerwaard voert. De theetuin is in maart, april en oktober geopend van 11-17u en in mei t/m september van 10-18u. De entree bedraagt €7,50* en is voor kinderen tot 12 jaar en senioren vanaf 75 jaar gratis. 

Vanaf 11 uur ‘s ochtends is de keuken open en serveren ze ontbijt, lunch of high tea (wel even van tevoren online reserveren). Daarnaast bestel je ter plekke gerechten van de kleine kaart. In de maanden juli en augustus kun je er op vrijdagavond terecht voor een Table d’Hôte. Liever wat actiever? Ook voor yogasessie ben je welkom in de tuin.

Millinger Theetuin
Klaverland 9 (let op, niet met auto bereikbaar)
6566 JD Millingen aan de Rijn

* Omdat de tuin nog niet volledig in bloei is, betaal je tot maandag 3 april 2023 geen entree.

Vind je het leuk om tuinen te bezoeken? Bekijk dan ook eens de blogs over andere tuinen die ik bezocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *