Tuinen

De mooiste binnentuinen in Nederland

De mooiste binnentuinen in Nederland

Verstopt achter historische gevels en verborgen in het hart van onze bruisende steden: de mooiste binnentuinen in Nederland zijn echte verborgen pareltjes. Ontsnap aan de drukte van de stad en kom tot rust in deze groene oases. Of je nu een stedentrip maakt of gewoon op zoek bent naar een rustig plekje, deze binnentuinen zijn een must-visit! 

Hofje van Brienen, Haarlem

Binnentuin Hofje van Brienen
Binnentuin Hofje van Brienen door Horstmanshof

Haarlem staat bekend om zijn hofjes, historische binnenplaatsen waar vroeger bejaarde weduwnaren en ongehuwden woonden. Het Hofje van Brienen wordt door velen beschouwd als de mooiste binnentuin van de stad. Met maar liefst 22 hofjes heeft Haarlem veel te bieden, ook het Wijnbergshofje en In den Groenen Tuyn zijn zeker de moeite waard.

Hotel Fitz-Roy, Maastricht

Binnentuin Hotel Fitz-Roy door Darina Nykl
Binnentuin Hotel Fitz-Roy door Darina Nykl

In het zuiden van Nederland, in het charmante Maastricht, vind je de binnentuin van Hotel Fitz-Roy. Ondanks de eenvoudige bestrating creëren de groene bomen en klimplanten een rustgevende sfeer.

Hotel Botticelli, Maastricht

Binnentuin Hotel Botticelli
Binnentuin Hotel Botticelli

Blijf nog even in Maastricht en ontdek de romantische tuin van Hotel Botticelli. Gelegen tussen twee monumentale panden en in de schaduw van de Sint-Servaas basiliek en het Vrijthof, ademt deze tuin een mediterrane sfeer. De inrichting weerspiegelt de Italiaanse Renaissance met beelden, potplanten en klassieke bestrating.

Bistro Flores, Nijmegen

Binnentuin Bistro Flores via Tripadvisor
Binnentuin Bistro Flores via Tripadvisor

In het historische Nijmegen, aan het Kelfkensbos, ligt het populaire Bistro Flores. De echte troef van dit restaurant is de sprookjesachtige binnentuin. Met kiezels, bistrosetjes en dakplatanen creëert deze tuin een betoverende sfeer. Absoluut een 10/10!

Nul73, Den Bosch

Binnentuin Nul73 door In de Buurt
Binnentuin Nul73 door In de Buurt

Ook in Den Bosch zijn er diverse horecagelegenheden met een charmante binnentuin, zoals Nul73. De vrolijke zomerbloeiers en rode bestrating geven deze plek een gezellige, uitnodigende sfeer.

The Wall Street Tea-Rose, Deventer

Binnentuin The Wall Street Tea Rose door Ontdek Deventer
Binnentuin The Wall Street Tea Rose door Ontdek Deventer

Voor een heerlijke high tea in een Engelse setting, bezoek je The Wall Street Tea-Rose in het centrum van Deventer. De grote druivenplanten zorgen hier voor schaduw en verkoeling, perfect voor een ontspannen middag.

Marres, Maastricht

Binnentuin Marres
Binnentuin Marres

Bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, vind je de grootste openbaar toegankelijke binnentuin van Maastricht. Met een oppervlakte van 1.000 m² is dit een wilde stadstuin vol vogels, insecten, vlinders en kikkers. Hier kun je ook vruchten, groenten, kruiden en eetbare planten plukken.

Proeverij de Stadstuin, Doesburg

Proeverij de Stadstuin door Bezoek Doesburg
Proeverij de Stadstuin door Bezoek Doesburg

In het Gelderse Doesburg ligt Proeverij De Stadstuin. De gezellige binnentuin aan de achterzijde van deze horecagelegenheid biedt een oase van groen met kiezelbestrating, comfortabele zitjes en sfeervolle lichtjes.

Villa Polder, Gemert

Tuin Villa Polder door The Perfect Wedding
Tuin Villa Polder door The Perfect Wedding

In Brabant, bij hotelrestaurant Villa Polder in Gemert, kun je genieten van een prachtige tuin die ondanks het ontbreken van muren toch aanvoelt als een binnentuin. De hoge dennen rondom en een rechthoekige vijver in het midden zorgen voor een serene sfeer. Deze locatie is ook te boeken als trouwlocatie.

Het Magazijn, Dordrecht

Binnentuin Het Magazijn door In Dordrecht
Binnentuin Het Magazijn door In Dordrecht

Last but not least vind je in Dordrecht achter horecagelegenheid Het Magazijn een van de mooiste binnentuinen in Nederland. Deze tuin, aangelegd door landschapsarchitect Adriaan Geuze in 1993, dient als openluchttentoonstellingsruimte voor het Centrum voor de Kunsten. Met zes meter hoge hekken begroeid met blauwe regen en (valse) acacia, is dit een absolute aanrader!

Wil je meer mooie tuinen in Nederland bezoeken? Bekijk dan een overzicht van tuinen die ik eerder bezocht met onder andere de Millinger Theetuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *